9
Geçmişte hapiste yıllarca yatmış tahliye sonrası Sürgüne gitmiş bi sayfa arkadaşım ile çeşitli konulara dair net üzerinden beyin cimnastiği üzerine münazara ediyoruz.Kendisi ekolojik yaşam üzerine bi hayli yoğunlaşıyor, pratikte de bunu uyguluyor, böylesi bir yaşamı seçmesi ve pratikte de bunu yaşaması takdir edilecek bir davranış doğrusu.
Konu konuyu açtığından söz dönüp dolaşıp Kürdlere geliyor.
Evet, Kürdler pratik politik olarak bir hayli kendilerini geliştirmiş olabilirler, lakin pratik politikanın altyapısınının çok yönlü işleve sahip argümanlarla doldurulmadığı sürece pratik politika da ne kadar radikal olursanız olun toplumsal ilerlemeden bahsetmemiz mümkün değil.
Şöylesi bir metafor üzerinden zihin egzersizi yapabiliriz:ekolojik yaşam nedir diye, ya da Kürdler açısından ekoloji neyi ifade ediyor?sorular çoğaltılabilir.
Bir dönem Kürt enteljiyasında ekolojik üretim, ekolojik tutum,ekolojik davranış gibi teoremler bi hayli tartışılıyordu.
Geriye dönüp baktığımızda bu ve benzeri teoremlerin havada kaldığı, pratik yaşamda bunun hissedilir ya da üretim ile günlük yaşama yansıdığını söyleyemeyiz.
Oysa insanlık tarihine baktığımızda da toprağa dayalı ilk üretimin aşağı ve yukarı Mezopotamya da gerçekleştrildiğini bir çok araştırma sonucu açığa çıkan materyallerden öğreniyor ve biliyoruz.
Oysaki toplumsal ilerleme çok yönlü bilimsel,entelektüel çalışmanın ve bunun üretime dönüşmesi sonucu bireyden yola çıkarak toplumsallaşması sonucu mümkün olabilir.
Ekolojik üretimin günlük davranışa yansıması politik çalışmadan ziyade zihinsel bir devrimin sonucu ancak gerçekleşebilir. Kapitalist modernite ile rekabet etmenin yolu, daha sürdürülebilir bir üretim ve tüketim dengesinin zihinsel olarak içselleştirirek ve bunu günlük davranışa yansıttığımız da ekolojinin nasılda yaşamsal bir işleve sahip olduğunu yaşayarak görebiliriz.
Bir tohumun yaşı on binlere varan yaşa sahip olduğunu bilmemiz gerekir.
Tohumların genetik yapısının değiştirilmesi sonucu besin zincirindeki bozulmanın bütün canlı dünyasını nasıl tehdit ettiğini devlet hastahanelerine sabah erkenden gidip manzara ile karşılaştığımızda işin vahametini görebiliriz.
Özellikle obezitenin giderek yaygınlaşması bunun en tipik örneği değil mi?yetiştirilen meyve, sebze ve hububata kâr amacıyla çabuk yetişmesi sonucu verilen aşırı horman insan metabolizmasının çalışmasını nasıl etkilediğini çocuklarımızın aşırı kilo alımlarında görebiliriz.
Sonuç olarak ekolojik yaşam bir birine bağlı besin zincirindeki önemi eğitim müfredatında yer almasından ziyade bu bilincin toplumsallaşması elzemdir. Özellikle anneler kendi çocuklarına bunu hatırlatmaları vazgeçilmez yaşamsal bir görev olmalı
Mehmet Güzel_GlobalKalem
-- Adversting 7 REKLAM ALANI --