9

 

Van YYÜ Akademik Orkestrası'ndan Viyana'ya uzanan başarı

15:03:43 | 2025-07-31

GlobalKalem

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Akademik Orkestrası, 10-26 Temmuz tarihleri arasında Viyana’da düzenlenen World Orchestra Festival’de Türkiye’yi başarıyla temsil ederek kendi katagorisinde 2. olup "Gümüş Ödül" sahibi oldu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Akademik Orkestrası, 10-26 Temmuz tarihleri arasında Viyana’da düzenlenen World Orchestra Festival’de Türkiye’yi başarıyla temsil ederek kendi katagorisinde 2. olup "Gümüş Ödül" sahibi oldu. Aynı zamanda çağdaş Türk bestecisi Nevit Kodallı’nın “Telli Turna” eseri icrası ile “Çağdaş Eserin Olağanüstü Seslendirilmesi” ödülüne de layık görüldüler.
Büyük yankı bulan bu büyük başarıda rol alan orkestra üyeleri, Doğu’da örnek teşkil ederek teşfik edici sanat çığırının öncüsü oldular.

ORKESTRANIN YILDIZLARI
Orkestranın şefliğini, Van’ın Erciş ilçesindeki Güzel Sanatlar Lisesi müzik öğretmeni ve üniversitede doktora öğrencisi olan Fatih Marufoğlu üstlenirken; başkemancı (konzertmeister) olarak ise Dr. Öğr. Üyesi Canan Fidan Erten yaptılar.

Solist olarak sahneye çıkan isimler arasında, Ruşen Arslanargun, Prof. Dr. Serap Yükrük ve Mehtap Arslanargun yer aldı.

Enstrüman gruplarına göre Viyana kadrosu şöyle:
1.Keman: Canan Fidan Erten (Konzertmeister), Sümeyye Duman, Alper Alkoç, Şevval Sevgili, Üsame Feyat
2.Keman: Zehra Dilsiz Çakır, Diyar Kurt, Pervin Sungu, Sinem Uzun, Serhat Tok
Viyolalar: Siyar Köksal, Orkan Demir, Ezgi Tuğrul Akyüz, Ezgi Nur Ece
Viyolonseller:Ruşen Arslanargun, Seyfullah Feyat, Mert Tileklioğlu, Semanur Adsaz
Kontrbas:Ecenur Fidan Kanber
Nefesliler:Obua: Zerrin Tan
Flüt: Yeşim Aldemir
Pikolo: Taylan Deniz Aras
Perküsyon:Faruk Çiftçi

BİR BAŞARI VE KÜLTÜR ELÇİLİĞİ ÖRNEĞİ
Festivalde Viyana City Hall, MuTh Konser Salonu, House of Strauss ve Musikverein Altın Salon gibi prestijli mekânlarda sahne aldılar. Hem Batı klasiklerine hem de Türkçe ve Kürtçe halk ezgilerine yer verilen konserlerde, çok sesli müziğin Anadolu’dan yükselen sesi yankılandı.Orkestra üyeleri  yalnızca birer müzisyen değil, aynı zamanda Türkiye’nin kültür elçileri oldu.



BU BAŞARILI YOLCULUKTA AKADEMİSYENLER ÖNCÜLÜK ETTİ
Orkestranın kuruluş sürecinde Prof. Dr. Serap Yükrük’ün vizyonerliği ve Dr. Öğr. Üyesi Canan Fidan Erten’in teknik ve sanatsal desteği belirleyici oldu. Ayrıca Viyana sürecinde lisans ve yüksek lisans eğitimini üniversitemizde tamamlayan şu anda Hakkari Üniversitesi'nde görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Siyar Köksal projede yoğun emek harcadı.  Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin manevi desteği, orkestra üyelerine uluslararası sahnede azim ve güven verdi.


Her hafta Erciş’ten Van’a gelip prova yapan şef Fatih Marufoğlu’ndan, eğitim-öğretim sorumluluklarını aksatmadan disiplinle çalışan müzisyenlere kadar bu kadro, gönüllülüğün ve sanat aşkının başarıya giden bu hikayenin yolunu belirledi.Müzik dünyasında üniversitelere ve gençlere canlı örne oldu.

 GELECEĞE UMUT MEŞALESİ
Van YYÜ Akademik Orkestrası sadece bir müzik topluluğu değil, aynı zamanda Van’da çok sesli müzik eğitiminin kurumsallaşması yolunda atılmış önemli bir adım olarak görülüyor. Doğu’nun kültür ve sanat merkezi olma potansiyelini taşıyan Van, bu başarıyla birlikte ulusal ve uluslararası sanat çevrelerinin dikkatini çekti.

Fotoğraflar:YYÜ

Haber:GlobalKalem/ Mücahid Yücel




ETİKET :  

Tümü
UA-147632479-1