9

 

Myanmar’da eylemlere destek veren 78 ünlü hakkında gözaltı kararı

Myanmar’da 1 Şubat’ta darbeyle yönetime el koyan ordunun geri çekilmesi için sürdürülen protestolara destek veren ve aralarında aktivist, sanatçı, yazar ve gazetecileri olduğu 78 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

23:01:18 | 2021-02-23

GlobalKalem

Myanmar'da askeri darbe sonucu seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolar ve genel grev eylemlerine sanatçılar, gazeteciler ve yazarlar da katıldı. Öte yandan protesto grupları, sosyal medya paylaşımlarında protestolara destek veren ve aralarında aktivist, sanatçı, yazar ve gazetecilerin olduğu 78 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını açıkladı.

Açıklamada, gözaltı kararı çıkarılanlar arasında, 1988'deki büyük ayaklanmada rolü olan öğrenci hareketi lideri Min Ko Naing ve ayaklanmayı organize eden isimlerden Moe Thee Zun'un da yer aldığı bildirildi.

Başkent Nepido, Yangon ve Mandalay başta olmak üzere ülkenin birçok şehrinde geniş katılımlarla düzenlenen gösterilerde darbe karşıtları, güvenlik güçlerinin şiddetini kınadı ve seçilmiş hükümet üyelerinin serbest bırakılması talebinde bulundu

YURT DIŞINDAKİ MYANMARLI ÖRGÜTLERDEN PROTESTOLARA DESTEK

İngiltere merkezli Burma İnsan Hakları Ağı (BHRN) ve İngiltere Burma Rohingya Organizasyonu (BROUK), protestocuların genel grev başlatması kararına destek açıklamalarında bulundu.

BHRN Direktörü Kyaw Win yazılı açıklamasında, 2222 Ayaklanması kapsamında yapılan protesto ve grevleri desteklediğini belirterek "Protestocuların genel grev kararından son derece memnunuz fakat güvenliklerinden endişe ediyoruz. Ordu, mevcut gücünü korumak için her türlü taktiği uygulayacaktır. Burma halkının birliği, başarının sağlanması için hayati önem taşımaktadır" ifadesini kullandı.

Win, Myanmar ordusuna ülke idaresinden çekilme ve gözaltına alınan seçilmiş hükümet üyelerini serbest bırakma çağrısında bulundu.

BROUK lideri Tun Khin de Arakanlıların protestocularla dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak "Uluslararası camiaya, Myanmar halkını güvenlik güçlerinin şiddetinden korumaya çağırıyoruz" açıklamasında bulundu.

MYANMAR’DA 1 ŞUBAT’TA ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlarken polis yer yer göstericilere müdahalelerde bulunmuş, ordu bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı.

Darbe karşıtı gösterilerde şimdiye kadar 3 kişi, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybetmişti.




ETİKET :  

Tümü
UA-147632479-1