9

 

İstanbul Valiliği ve İBB'den yağış uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’da dün etkili olan sağanak yağışın bu akşam saatlerine kadar (20.00) devam etmesinin beklendiğini duyurdu. Öte yandan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da, 128 daire, 12 iş yeri, 3 fabrikanın su baskınlarından etkilendiğini söyledi. Yerlikaya ayrıca bugün 22.00'ye kadar şiddetli yağış uyarısının sürdüğünü hatırlatarak vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

16:50:54 | 2022-07-10

GlobalKalem

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’da dün etkili olan sağanak yağışın bu akşam saatlerine kadar (20.00) devam etmesinin beklendiğini duyurdu.

İstanbul’da dün akşam etkili olan sağanak yağmur birçok ev ve iş yerine su basmasına neden oldu. Sarıyer’de metrekareye 113 kg yağış düştü. İBB ise gök gürültülü yağışın bu akşam saatlerine kadar devam edeceğini duyurdu.

İBB’den yapılan açıklama şöyle:

“İstanbul’da Cumartesi 22.00’da başlayan sağanak yağışların bu akşam saatlerine (20:00) kadar etkili olması bekleniyor. Gün boyunca teyakkuzda olan İBB ekipleri tüm İstanbul’daydı. Sarıyer’de metrekareye 113 kg yağış düştü. İstanbul’da dakikada 65 şimşek çaktı. AKOM’un mevcut meteorolojik uydu ve radar verileri doğrultusunda yaptığı değerlendirmelere göre, bugün akşam saatlerine kadar gök gürültülü sağanak yağışların süreceği tahmin ediliyor. Gece saatlerinde yaşanan kuvvetli sağanak yağmur, yoğun yıldırım ile Başakşehir, Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü ilçelerinde etkili oldu. Anlık şimşek verisi haritalarından, dakikada 65 şimşek çakmasının yaşandığı görüldü. Meteorolojik verilere göre İstanbul’da bayramın geri kalan günlerinde yağış beklenmezken, yeni hafta boyunca sıcaklık 28 ile 31 derece aralığında seyredecek.”

İTFAİYE EKİPLERİ PEK ÇOK NOKTAYA MÜDAHALE ETTİ

İBB İtfaiye ekipleri sahada, 3 bin 179 personelle görev yaptı. Sarıyer, Darüşşafaka Caddesi’nde yola düşen ağaç kaldırıldı. Esenyurt FSM Suyolu Caddesi’nde taşan Haramidere’ye İSKİ, İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi, İtfaiye ekipleri müdahale etti. Sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden çalışmalarda, Unkapanı, Yenibosna, Yenikapı gibi kritik bölgelerde biriken su tahliye edildi, yollar trafiğe açıldı. Yollarda vatandaşların mağduriyet yaşamaması amacıyla 6 mobil büfe kritik noktalara yerleştirildi.

Kuvvetli yağış, Anadolu yakasında Boğaz çevresi ile Avrupa yakası geneline etkili oldu. Gece boyunca yoğun şimşek ve gök gürültüsü eşliğinde yağan yağmur neticesinde en fazla yağış: Sarıyer (113kg/m2), Büyükçekmece (99kg/m2), Eyüpsultan (96kg/m2), Şişli(78kg/m2) ve Beykoz (76kg/m2) ilçelerinde kaydedildi. Diğer ilçelerde ise bu oran 20-50kg/m2 aralığında yağış gözlendi.

Müdahale edilen noktalar şu şekilde:

- Avrupa yakası genelinde, özellikle Esenyurt, Bağcılar, Esenler, Başakşehir Güvercintepe ve Şahintepe Mahalleleri, Küçükçekmece Sefaköy, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Eyüpsultan, Sarıyer ilçelerinde lokal ev ve işyerlerinde su baskını, rögar taşması.

- Esenyurt Devlet Hastanesi mevkii (Pınar Mah.) – Haramidere’nin taşması.

- Unkapanı Altgeçit göllenme, 1 araç mahsur kalma.

- Aksaray Namık Kemal Altgeçit göllenme, 1 araç mahsur kalma.

- Yenibosna Vali Recep Yazıcıoğlu Altgeçit göllenme.

- Sahilyolu Zeytinburnu mevkii yolda göllenme.

İSTANBUL VALİSİ'NDEN UYARI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "Bugün saat 22.00'ye kadar şiddetli yağış uyarımız devam ediyor" diye konuştu.

Vali Yerlikaya, kentte gece saatlerinde şiddetini artıran sağanak nedeniyle oluşan selden etkilenen Esenyurt'ta incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Yerlikaya, dün Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, AFAD ve Valilik olarak günün ilk saatlerinden itibaren sağanak olacağına dair ikazda bulunduklarını söyledi.

Gece 01.00 sularında şehirde şiddetli yağışla birlikte pek çok yerden su baskınları ihbarları geldiğini aktaran Yerlikaya, her birinin 112 tarafından derlendiğini ve her 2 saatte bir bu rakamların kendilerine iletildiğini ifade etti.

Vali Yerlikaya, su baskını ihbarlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Saat 12.00 itibarıyla su baskınları noktasında gelen ihbarların sayısı 797. Bu ihbarların 266'sı içinde bulunduğumuz Esenyurt'tan yapılan ihbarlar. Pınar Mahallemiz ve Yeşilkent Mahallemizin kesiştiği Haramidere'nin geçtiği yerde, gece şiddetli yağışta su baskınları yaşandı. Büyük bir hassasiyetle ve hızlıca hareket ederek AFAD İl Müdürlüğümüz, ilçe kaymakamlığımız, büyükşehir, ilçe belediyesi, emniyetimiz ve mahalle muhtarlarımız tarafından hep birlikte burada oturan vatandaşlarımızı uyardık. Şu saate kadar yaptığımız tespitlerde, 128 daire, 12 iş yeri ve 3 fabrika maalesef su baskınından olumsuz etkilendi."

Can kaybı olmadığının altını çizen Yerlikaya, "Su basan 128 daireden şu ana kadar 70 civarında olanı tahliye edildi" bilgisini verdi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, her an afete hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizerek, "Önleyici tedbir olarak da meteorolojinin ilminden, fenninden faydalanmak bizim için elzem. Bu tür uyarılara ben sizler aracılığıyla kıymetli hemşerilerimize hassasiyetle riayet etmelerini özellikle rica ediyorum. Bugün saat 22.00'a kadar şiddetli yağış uyarısı, ikazı henüz geçmiş değil, devam ediyor. Bunu hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.(ANKA)




ETİKET :  

Tümü
UA-147632479-1