9

 

Emekçilerin asgari ücret talebi net:İnsanca yaşam, vergide adalet

Asgari ücret görüşmeleri yarın başlıyor. Özellikle pandemi döneminde işçilerin koşullarının daha da kötüleştiğine dikkat çeken sendikalar ve muhalefet partileri, öncelikle “insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret” talep ediyor. Öne çıkan bir diğer talep ise asgari ücretin vergiden muaf tutulması.

12:44:31 | 2020-12-03

GlobalKalem

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren 2021 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için müzakere süreci yarın başlıyor. İlk görüşme Covid-19 salgını nedeniyle internet üzerinden yapılacak. Görüşme öncesi açıklama yapan İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), asgari ücretin insanca yaşamaya yetecek bir düzeyde olmasını ve vergiden muaf tutulmasını istedi. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ise asgari ücretin en az net 3 bin 100 lira olması gerektiğini kaydetti. Öte yandan DİSK, Türk-İş ve Hak-İş’in yarın ortak açıklama yapması bekleniyor.

VERGİDEN MUAF TUTULMALI

İİSŞP Dönem Sözcüsü ve TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, Türk-İş’in kasım ayında 4 kişilik bir aile için açlık sınırını 2 bin 517 lira olarak açıkladığını belirterek, hâlihazırda 2 bin 324 lira olan asgari ücretin, açlık sınırının dahi altında olduğuna dikkat çekti.

Özellikle pandemi döneminde emekçi ailelerin çok zor durumda kaldığını vurgulayan Tuna, taleplerini şöyle sıraladı: “Sendikaların asgari ücret konusunda insanca yaşanacak ücret talebi dikkate alınmalıdır. Temel tüketim malları, gıda, elektrik, doğal gaz, su gibi temel ihtiyaçlarda işçi ve emekçiler için vergi indirimi yapılmalıdır. Çarkları döndüren işçiler en az maaşı alıp en çok vergiyi ödeyerek sistemin çarkları arasında ezilmemelidir. Bu nedenle hem asgari ücret vergiden muaf tutulmalı hem de asgari ücretin üzerinde maaş alan işçilerin maaşlarının asgari ücrete kadar olan bölümü vergi dışı bırakılmalıdır.”

Tuna, İİSŞP olarak bu taleplerin kabul edilmesi için tüm sendikalara ortak mücadele çağrısında bulundu.

‘EN AZ 3 BİN 100 LİRA OLMALI’

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen de Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret” çağrısı yaptı. Gıda harcamalarında bu yılın ilk dokuz ayında fiyat artışının yüzde 30’u bulduğuna dikkat çeken Başevirgen, “Gıda alışverişi yapmak isteyen vatandaş pazardan çantası boş dönüyor. Bu yılın başından itibaren döviz kurlarında yaşanan artış da en çok asgari ücretlileri etkiledi. Bu nedenle kayıt dışı dâhil olmak üzere yaklaşık 10 milyon çalışan gelir kaybı yaşadı” dedi.

İğneden ipliğe gelen zamlara da değinen Başevirgen, “İşçi ve emekçi tarafının beklentisi net. Açlığa mahkûm edilmeden insanca yaşayabilecekleri bir asgari ücret istiyorlar. asgari ücreti net 3 bin 100 TL’nin altında olmamalı” diye konuştu.




ETİKET :  

Tümü
UA-147632479-1